Spreker in de kijker - Wim Ven

Op 25 april staat de intervisie rond 3D houdingsanalyse op de planning. Wim Ven is preventieadviseur ergonomie bij IDEWE en zal als moderator de intervisie in goede banen leiden. In dit artikel licht hij toe wat we van deze studiedag mogen verwachten.  

Waar staan we vandaag op het gebied van 3D houdingsanalyse?

De technologie ontwikkelt snel en maakt het ook in ons vakgebied mogelijk om met behulp van sensoren en apparatuur objectievere metingen te doen. Met 3D houdingsanalyse kunnen we de fysieke belasting van mensen tijdens hun werk meten en beoordelen. Maar kunnen we hier nu al alles mee meten? Hoe moeten en kunnen we die resultaten interpreteren?

Meerdere bedrijven en externe diensten onderzoeken en gebruiken de 3D houdingsanalyse om hun risicoanalyse ergonomie aan- of in te vullen. Houding kan hierbij precies gemeten worden. Aan de hand van verschillende software worden de data geïnterpreteerd. Zijn er overeenkomsten en wat zijn de grote verschillen bij het interpreteren van deze gegevens?

Waarom een studiedag rond 3D houdingsanalyse? 

We willen tijdens de intervisie in discussie gaan over hoe we de data uit de 3D houdingsanalyses kunnen interpreteren. Kunnen we hier een gedeeld standpunt over innemen? Of komen we tot de conclusie dat er nood is aan een projectgroep om hier een gedragen standpunt over in te nemen? 

Wat staat er precies op het programma? 

We starten met het delen van de resultaten van 3D houdingsanalyse van verschillende systemen zoals scalefit, Movella, dashboard van spinewise, Mate, Captiv en ruwe data met focus op de mogelijkheden en beperkingen. We willen hierover een discussie uitlokken en mogelijk concluderen wat er in de toekomst nodig is om dit nog accurater en bruikbaarder te maken.  Hoe kunnen we deze resultaten over de systemen heen interpreteren? Als afsluiter brengen we een bezoek aan het labo biomechanica.

Alle praktische details over deze studiedag en de inschrijvingslink vind je hier!

Nieuws

Start nieuwe Vlaamse Ergonomie Vereniging - VerV

De Vlaamse Ergonomie Vereniging is gegroeid uit de Nederlandstalige vleugel van BES. De dynamiek die de voorbije jaren werd opgebouwd, wordt verdergezet in een zelfstandig netwerk. Op deze manier kunnen een aantal specifieke doelen duidelijker gerealiseerd worden: - uitwisselen van kennis en...
Lees meer