Laureaat ergonomieprijs: Lashing tool - Stijn Verwulgen, UAntwerpen

Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting werd de winnaar van de Ergonomieprijs 2023 in de bloemetjes gezet, maar we hebben meerdere interessante inzendingen ontvangen! We lichten in dit artikel heel graag het project toe van Stijn Verwulgen van Universiteit Antwerpen.

Lashing tool verbetert ergonomisch werken in de Haven van Antwerpen

Op een vrachtschip worden containers gezekerd door kruiselings lange ijzeren staven aan te brengen. Om die lashing bars los en vast te zetten is vaak hoge torsie nodig. Het probleem was dat er geen standaard gereedschap ter beschikking was voor deze taak. 

Op basis van grondige observaties in situ en bewegings- en risicoanalyse werd een ergonomische lashing tool ontwikkeld. Dit is een soort hefboom die toelaat meer kracht te zetten bij zowel het openen als sluiten. De veldobservaties en co-creaties werden uitgevoerd in een samenwerking tussen CEPA en UAntwerpen.

Benieuwd hoe de lashing tool precies werkt? In deze video wordt het je helemaal duidelijk! 

Nieuws

Start nieuwe Vlaamse Ergonomie Vereniging - VerV

De Vlaamse Ergonomie Vereniging is gegroeid uit de Nederlandstalige vleugel van BES. De dynamiek die de voorbije jaren werd opgebouwd, wordt verdergezet in een zelfstandig netwerk. Op deze manier kunnen een aantal specifieke doelen duidelijker gerealiseerd worden: - uitwisselen van kennis en...
Lees meer