KB Gezondheidstoezicht en ergonomie
In juni werd codex boek I titel 4 rond het gezondheidstoezicht aangepast. De periodiciteit van de periodieke medische onderzoeken door een arbeidsarts wordt versoepeld. Bijkomend kunnen verpleegkundigen ingezet worden voor aanvullende medische handelingen zoals specifieke vragenlijsten.
Voor ergonomie worden de zaken ook eenduidiger. Criteria voor een medisch onderzoek zijn volgende risicofactoren voor fysieke en mentale werkbelasting:
- Manueel hanteren van lasten
- Belasting van ergonomische aard
- Belasting door de zwaarte van het werk
- Belasting door monotoon of tempogebonden werk
Dit betekent eigenlijk dat alle ergonomische risicofactoren in aanmerking komen. Op basis van een risicoanalyse kan beslist worden of een periodiek medisch onderzoek al dan niet nodig is. Voor beeldschermwerk is reeds beslist dat vanaf 2016 een periodiek medisch onderzoek niet meer nodig is.
De periodiciteit voor een periodiek onderzoek is gebaseerd op de leeftijd van de medewerker. Onder de 45 jaar is driejaarlijks medisch toezicht nodig. Boven de 45 jaar is dat tweejaarlijks met tussenin een aanvullende medische handeling door een verpleegkundige.
Externe diensten zitten samen om de inhoud van de specifieke vragenlijsten af te stemmen. Bij ergonomische risico’s is een Nordic Questionnaire vragenlijst en korte WAI index relevant om het effect van een ergonomiebeleid af te toetsen. Afdelingen of werkposten met een risico op fysieke overbelasting en locomotorisch ziekteverzuim worden op die manier duidelijk zichtbaar.
Relevante ergonomische risico's zijn:
- Tillen
- Trekken en duwen
- Repetitief werk
- Verplaatsen van personen
- Extreme houdingen
- Langdurig staan
- Geknield of gehurkt werken
- Vermoeiend werk
- Werkdruk
Fysische agentia vormen het raakvlak tussen ergonomie en arbeidshygiëne. Omgevingsfactoren zoals geluid, trillingen en temperatuur zijn uiteraard ook een criterium voor opvolging tijdens een medisch onderzoek.