Inzendingen VerV Ergonomieprijs 2017

Met de Ergonomieprijs zet de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) elk jaar een goede praktijk in de kijker. Winnares dit jaar was Hanne Kenis van Mensura. Ze mocht een elektrische zit-sta tafel in ontvangst nemen. Een overzicht van alle inzendingen en selecties kan je hieronder vinden:

Joey Claes, Pittsburgh Corning Europe
In zijn eindwerk preventieadviseur niveau II werden alle risico’s van de verschillende welzijnsdomeinen gescreend. Er was een hoge ergonomische belasting die zich ook uitte in veel schouderklachten. Voor elke taak werden specifieke oplossingen voorgesteld die zich richtten op een betere werkhouding en minder hand-arm trillingen van de gebruikte gereedschappen.

Katelijne Cielen, Pieter Cox, Ivo Delvax, Ivo Guisson, Johan Luyck. LaLorraine Bakery Group
Een uitbreiding van de sandwichlijn met als doel een hogere productiviteit vormden de insteek van de projectwerk preventieadviseur niveau I. De ergonomische risico’s werden besproken en gekwantificeerd om zo de menselijke limieten duidelijk te maken. Deze inzichten leidden tot concrete maatregelen om de inpakzone opnieuw in te richten.

Pablo Van Erum, Productontwikkeling Antwerpen
Glov is een dynamische polsorthese die de hand helpt te strekken. Deze wordt voorgeschreven voor mensen met een drophand. Glov ondersteunt en opent de hand zodat de gebruiker er dingen mee kan vastnemen. Deze nieuwe orthese onderscheidt zich door zijn niet-medische uitstraling. Het uitwendig veermechanisme is weggewerkt door een frame met ingebouwde veer.

Elise Ulens, Productontwikkeling Antwerpen
De uitdaging was om vrouwen na een borstamputatie te kunnen voorzien van een beha die niet alleen comfortabel is, maar ook bestendig tegen de nodige nabehandelingen. Phénix is een postoperatieve lingerieset die bestaat uit een basisbeha, drukverband en een tijdelijke prothese. Doel is dat een vrouw zich op deze manier zich nog vrouw kan voelen en niet alleen kankterpatiënte.

Cedric Van Steenkiste, Productontwikkeling Antwerpen
Bij de mobiele zuurstofvoorziening in ziekenhuizen gaat vandaag veel zuurstof verloren. O2NOME biedt een totaaloplossing door het implementeren van intelligente zuurstofflessen, tussenunits en een vulinstallatie in ziekenhuizen. Waar standaard zuurstofflessen al gauw 6,5kg wegen, zal het nieuwe model slechts een eigengewicht van 2,5kg hebben.

Arno De Meulenaere, Productontwikkeling Howest
Deze in hoogte verstelbare wastafel geeft ouderen meer en langer zelfstandigheid. Zitten op een stoel of rolstoel vormt geen probleem. Het geheel kan volledig op maat gemaakt worden om in de kleinste badkamer te passen. Om een vlotte toegankelijkeheid te garanderen werden verticale en horizontale reikwijdtes bij alle bewoners van een rusthuis opgemeten.

Silke Rieder - Kinesitherapie UGent
In vijf Gentse scholen werden in de klassen van het vijfde leerjaar telkens 3 statafels (Jaswig) geplaatst. De leerlingen rapporteerden 57min/dag minder zitten en 19min/dag minder PC gebruik tijdens de week. De objectieve metingen stelden slechts 2,5% minder zitten en 3,2% meer staan vast op dagbasis. Dit zijn slechts kleine verbeteringen. Het aantal stappen en aantal houdingsveranderingen bleef gelijk.

Femke Moerman, Elisa Vandewiele - LO UGent
Aan de hand van focusgroepen met leerlingen en interviews met leerkrachten konden ze hun mening geven over de statafels in de klas. Er was een positieve attitude en voorkeur voor de statafels. Er werd een positief effect gepercipieerd op concentratie en lichaamshouding. Leerlingen staan liever dan zitten, op voorwaarde dat ze kunnen afwisselen.

Elisa Baeyens en Eline Van Caeyseele - LO UGent
In vijf middelbare scholen uit Gent werden 3 standing desks geplaatst, een handleiding overhandigd en een presentatie gegeven aan de betrokken leerkracht. Na drie maanden stonden de leerlingen 59,3 min per week aan de standing desk. Ze gaven aan het liefst met een vast doorschuifsysteem te werken zonder enige verplichting te moeten staan. De tafels werden praktisch en vlot hanteerbaar bevonden.

Lieve Vantieghem, Lara Moucheron, Daikin Europe
In het asssemblageproces van een warmtepomp dienen twee verdampers op een kar geplaatst te worden. Dit gaat gepaard met een hoge fysieke en cognitieve belasting. Met een nieuw prototype kar kan de verdamper geschoven worden via een band met rollenbanen. De andere knelpunten die de operatoren vermelden werden systematisch opgelost. Daardoor was het proces uiteindelijk ook eenvoudiger geworden.

Lieven Maertens, AZ Delta
De dienst slaaplab kende uitbreiding van 4 naar 6 observatie-units. Dit had als gevolg het ontwerp van een nieuwe observatiepost in een bestaand lokaal. Dit lokaal is beperkt in grootte en bevatte reeds een deel vast-meubilair dat moet moest blijven. Vraag was met een minimale aanpassing een voorstel te doen. Alle schermen werden verzameld rond de observator. Om dit mogelijk te maken werd een opzetstuk op maat aan de tafel ontworpen.

Sabinne Van dermeersch, ZNA Sint-Elisabeth
In dit revalidatieziekenhuis verblijven de patiënten tijdens hun revalidatieperiode. Veelal is het in de beginperiode moeilijk alle transfers te doen van bed naar rolstoel naar toilet. Daarom werd gekozen te werken met de juiste hulpmiddelen.; In 2017 zijn alle afdelingen uitgerust met “returns” (ReTurn 7500). Op de werkvloer zeggen pirouette. Rechtstaan en verrijden is een stuk makkelijer!

Yves Van der Wildt, Fidea
Bij de verhuis naar het nieuwe gebouw wordt omgeschakeld naar plaatsonafhankelijk werken. Bij de keuze van het nieuwe kantoormeubilair werd getracht om alle medewerkers zoveel mogelijk te betrekken in een testfase. Bij de effectieve verhuis wordt gedurende 4 maanden een intens begeleiding voorzien bij het nieuwe concept zit-sta door de interne preventieadviseur.

Isabelle Smet, Sint-Maarten Bovenschool Beveren-Waas
Volgens het leerplan, maar ook vakoverschrijdend voor office, retail/logistiek en LO brengen wij onze leerlingen van 6 kantoor bij dat ergonomie zeer belangrijk is. Dit maakt de leerlingen bewuster van hun doen en laten op stage. Hoe? Theorie over technieken heffen en tillen, gebruik van hulpmiddelen, ontspanningstechnieken, theorie werking van de rug en aansluitend oefeningen hierop in de lessen LO.

Petra Bogaerts, Janssen Pharmaceutica
Binnen Janssen pharmaceutica hechten we enorm veel belang aan de gezondheid van onze medewerkers. Binnen kantoorergonomie werden tal van sensibilisatiecampagnes georganiseerd:
- Move your chairs, take the stairs
- E-mail met onepager naar alle office medewerkers: checklist stoelinstellingen
- Zelfgemaakte video: leer in 8 minuten hoe je werkplek correct instelt
- Boek een bewegingscoach voor stretchoefeningen in jouw office
- De gezonde vergadering: tips om een meeting hip and healthy te organiseren
- ...

Hanne Kenis, Mensura
Om na een lange afwezigheid te re-integreren, startte de medewerker met een rugrevalidatieprogramma. Via een werkstage kon de werkbelasting progressief opgebouwd worden. Het bedrijf kreeg ook subsidies om in een duurzame oplossing te investeren voor het laden en lossen van containers. Uitkomst was een telescopische transportband met een in hoogte regelbaar platform voor de operator. Deze tilt nu met een vaccuumzuiger.

Roeland Motmans, Colruyt Group
Klassieke rolcontainers dienen manueel in elkaar gestoken te worden. Dit gebeurt in ongunstige houding en kost tijd. Bij Retail Partners Colruyt Group in Mechelen werden vouwbare rolcontainers geïmplementeerd. Men vouwt de twee zijwanden open en de bodem valt op zijn plaats. Dit gaat veel sneller en is minder belastend voor de operatoren.

Nieuws

Webinar "Update ISO11228-1" - 25/04

De ISO11228-1 norm rond het manueel tillen van lasten heeft eind 2021 een update gekregen. De webinar op 25/04 bekeek meer in detail de wijzigingen en nieuwigheden in de norm. Heb je deze update gemist, dan kan je hieronder de webinar opnieuw bekijken.
Lees meer

Workshops "Obese transfer" - 10/05

Op dinsdag 10 mei organiseerde VerV een zeer boeiende studiedag over de transfers van de obese zorgvrager. In de praktijkgerichte workshops werd aan de hand van concrete cases gezocht naar oplossingen. Naast kennis maken van zeer specifieke hulpmiddelen was het in contact komen met de obese...
Lees meer

Workshops "Risicoanalyse ergonomie"

De VerV praktijkrichtlijn "Risicoanalyse ergonomie" beschrijft de elementen waaruit een risicoanalyse ergonomie bestaat. Ze ... onderscheidt 12 ergonomische risico's ... kent een participatieve aanpak die zorgt voor verankering op de vloer ... is kwantitatief ... is oplossingsgericht ... de...
Lees meer

Tilopleiding kritisch onder de loep

Onze wetgeving rond het risico manueel hanteren van lasten (al sinds 1993) verplicht een aanal zaken voor dit ergonomisch risico. Maatregelen te nemen om manueel hanteren van lasten te voorkomen Een risicoanalyse uit te voeren van wat niet voorkomen kon worden Passende maatregelen te nemen (op...
Lees meer

Ergonomie 2030

Waar ligt de toekomst van ergonomie in België? Dat is het onderwerp van onderstaande vragenlijst en daar kan jij jouw mening over geven. Geef mee vorm aan de toekomst van ergonomie en vul de vragenlijst hier in! De vragenlijst bestaat enerzijds uit open vragen en anderzijds uit concrete stellingen...
Lees meer

Portret Sofia Scataglini

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Sofia Scataglini, auteur van het boek "Internet of Things for Human Centered Design". Ze is werkzaam bij de Belgische Koninklijke militaire academie Koningin Astrid en...
Lees meer

Verslag Ergoday "Inclusieve Ergonomie"

De Ergoday “Inclusieve ergonomie” was een voltreffer. Het werd een inspirerende mix van sprekers en discussiemoment in groepjes. Het was dan ook terug een fysieke studiedag om elkaar terug te ontmoeten en te netwerken. Het thema inclusie leeft alvast op de werkvloer: hoe omgaan met man/vrouw,...
Lees meer

Intervisie exoskeletten - 23 juni

De intervisie exoskeletten opende met een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur en praktijkstudies in bedrijven. Daarna was het tijd om een hele reeks exoskeletten eens zelf uit te testen. Tijdens de discussie kwam de positieve aspecten een aandachtspunten naar voor. Exoskeletten...
Lees meer

Man/vrouw in de risicoanalyse ergonomie

Normen in de industrie zijn vaak ontwikkeld op maat van de fitte man. Vrouwen zijn echter geen kleine mannen. Daarom is het belangrijk om in de risicoanalyse ergonomie oog te hebben voor de verschillen tussen man en vrouw. Op de Ergoday "Inclusieve ergonomie" op 02/06 komt de aanpak van Volvo Cars...
Lees meer

Ergonomie in de sociale economie

Ergonomie speelt een belangrijke rol om de sociale economie competitief te houden. Machteld Van de Woestyne licht op de Ergoday “Inclusieve ergonomie” (02/06) de kracht toe een van goed ontwerp dat ook rekening houdt met fysieke beperkingen. Bekijk hier het progamma. Met het ontwerp van een...
Lees meer