Verslag "Risicoanalyse Ergonomie"
Op de Prenne te Leuven verzamelden een 90-tal geïnteresseerde preventieadviseurs zich voor de sessie "Risicoanalyse Ergonomie". Roeland Motmans van VerV lichtte een eenvoudige aanpak toe om als interne preventieadviseur zelf aan de slag te kunnen gaan met ergonomie. Als kapstok werd de Sobane strategie gebruikt: screening - observatie - analyse - expertise.
Presentatie "Risicoanalyse Ergonomie" (.pdf)
Op screeningniveau wordt gekeken of een ergonomisch risico aanwezig is of niet. Aan de hand van filmpjes werd dit eerst op buikgevoel gedaan, waarna de meer objectieve criteria volgden. Een goede screening is belangrijk om achteraf ook de juiste tool te kunnen kiezen om het risico te kwantificeren. (tool: Ergonomie Check)
Op observatieniveau worden de aanwezige risico's kwalitatief besproken met de medewerkers. Deze participatieve aanpak levert inzicht in de knelpunten en mogelijke oplossingen. Eenvoudige maatregelen kunnen op dit niveau doorgevoerd worden. (tool: Focus Ergonomie)
Wanneer het risico hiermee niet beheerst is, dan wordt het risico gekwantificeerd op analyseniveau. Met de drie KIM methodes en het WHI (werkhoudingsinstrument) kan het grootste deel van de ergonomische risico's uitgedrukt worden in een cijfer. Aan de hand van een casus werd aangetoond dat met deze stappen vaak een risicoanalyse ergonomie volledig doorlopen kan worden. (tools: KIM, WHI)
Op expertniveau heeft de preventieadviseur ergonomie meer diepgaande tools of meetmethodes fysieke belasting zichtbaar te maken en/of het effect van preventiemaatregelen aan te tonen. Wanneer preventiemaatregelen een aanzienlijke investering vragen, is een meer diepgaande studie of een project aangewezen.
De vele interactie tijdens de sessie toonde aan dat ergonomie leeft en er zeker interesse is bij de algemene preventieadviseur. Wanneer er meer aan ergonomie gedaan wordt, zal dat ook leiden tot een groei van de discipline. Logischerwijs zal dan ook vaker beroep gedaan worden op de ergonoom zelf.