Praktische aanpak RA ergonomie

Op de Prenne van 21/09 in Edegem presenteerde Lieve Vantieghem van Daikin haar praktische aanpak om een risicoanalyse ergonomie uit te voeren. Als interne preventieadviseur ontwikkelde ze één methode om alle ergonomische risico's mee te beoordelen en het effect van preventiemaatregelen na te gaan.

Praktische aanpak van een risicoanalyse ergonomie (.pdf)

Het is belangrijk om het subjectieve gevoel van een zware werkpost te kunnen objectiveren of cijfermatig aan te tonen. Probleem bij ergonomie is dat er voor elk risico een aparte methode bestaat. Dit maakt het moeilijk om ergonomische risico's onderling te vergelijken en de prioriteit van preventiemaatregelen na te gaan. Daarom ontwikkelde Lieve een eigen aanpak.

De eerste stap was het oplijsten van alle ergonomische risico's. Op basis van bestaande normen of richtlijnen werden wegingsfactoren toegekend aan elke parameter. Door deze op te tellen voor alle risico's bekomt men een totaalscore. Door het toepassen van het Pareto principe, 80/20, werd de grens op 25% gelegd. Eén vijfde van de werkposten heeft een hogere score en vereist dus actie.

Figuur: Van 32% naar 16% door hoogteverstelbaar werkvlak te voorzien.

Met concrete filmpjes en voorbeelden illustreerde ze deze snelle methode werkt. Elke preventiemaatregel werd ook steeds opnieuw afgetoetst met de methode. Dit helpt mee de prioriteit van de tegenmaatregelen te bepalen. Het is een ruwe methode, maar doet wel zijn werk in de praktijk. Op vlak van oplossingen werd gekeken naar organisatie (CAO104, taakrotatie), technische hulpmiddelen en gedrag (BRAVO). 

Deze lezing was een schot in de roos. Lieve illustreerde mooi hoe een multidisciplinaire preventieadviseur zelf aan de slag kan met ergonomie op een pragmatische manier.

 

 

 

Nieuws

This section is empty.