Eindwerken ergonomie

De eerste lichting van de specialisatie opleiding ergonomie is recent afgerond met de eindwerken ergonomie. Hieronder vind je een korte samenvatting per cursist. De onderwerpen zullen ook aan bod komen tijdens verschillende studiedagen van VerV.

Lieve Vantieghem. Om de risicoanlaysemethode bij Daikin te valideren werd het verband aangetoond met ergonomiegerelateerde arbeidsongevallen, locomotorische ongemak en ziekteverzuim. De principes werden omgezet in ontwerprichtlijnen.

Lara Moucheron. De werkpost platte kar van Colruyt werd geoptimaliseerd door het invoeren van gemende kassa’s en maximum 1u per dag. Daarnaast werd het effect van een hogere platte karen gemeten en goed bevonden.

Astrid Vanseveren. Een nieuwe kassasysteem in Spar winkels werd vergeleken met de vroegere rolband. Op basis van de resultaten konden concrete aanbevelingen gegeven om de kassa verder te optimaliseren.

Ruth Costers. Nieuwe pickpack stations bij TVH werden via een participatieve en oplossingsgerichte aanpak ontworpen. Deze tijdsefficiënte aanpak heeft geleid tot verstelbare platformen voor een optimale werkhoogte en aanvaardbare reikafstanden.

Steven Amandels. Het effect van exoskelets tijdens plaatbewerking werd nagegaan. Tijdens deze statische taak dienden de rugspieren 12% minder hard te werken. Ook de subjectieve ongemakken werden geïnventariseerd.

Karlien Vancauwelaert. Innovatieve kledij kan de fysieke belasting verminderen tijdens het aankleden van de zorgvrager. Magneetsluiting op bestaande kledij toonde minder rugbelasting aan met een behoud van de productiviteit.

Claire Baukens. Om het langdurig zitten aan te pakken, werd het effect van een zit-sta tafelverhoger onderzocht. De zit-, sta- en beweegtijd werd objectief gemeten. Er was een klein, maar positief effect. Subjectief bleek de implementatie niet evident.

Sven Hensen. Bij het uitwerken van een ergonomiebeleid stonden twee topics centraal. Een participatieve aanpak verhoogt de acceptie. Een virtuele risicoanalyse verbetert de communicatie van maatregelen.

Ronny Seyssens. De verschillende stappen tijdens het ontwerp van een wasserij werden overlopen met telkens de rol van de ergonoom ten opzichte van de andere stakeholders. De praktische ervaringen tijdens het ontwerpproces worden gedeeld.

Sean Van den Bril. Een ergonomiebeleid werd in praktijk opgezet. De omvat het organiseren van werkgroepen, risicoanalyses, opleidingen, enz... Pluspunt is dat ergonomie geïntegreerd wordt in een multidisciplinaire aanpak, wat de implementatie vergemakkelijkt.

Edwina Mariën. De de bouw van een nieuwe school zijn er heel wat ergonomie aspecten waarmee rekening dient gehouden te worden in relatie tot nieuwe leerstijlen. Er wordt een overzicht gegeven van gelden normen en praktijkrichtlijnen.

Gert De Clercq. Door de ergonomische belasting van elke werkpost in kaart te brengen, worden de mogelijkheden voor aangepast werk zichtbaar. Dit bevordert een snellere re-integratie en biedt een betere kennis voor de arts.

Hermien Matthijs. Het tillen vanop een pallet werd vergeleken met het tillen op heuphoogte. De houding en spieractiviteit zijn in de tweede situatie duidelijk beter. Er waren wel grote verschillen tussen de proefpersonen onderling.

Lieven Maertens. Het H&T model is een geheugensteuntje voor een goede werkhouding tijdens het verplaatsen van patiënten. Opleiding in de vijf principes Hoogte houding, Traag bewegen, Toe, Topzwaar en Torsie toonden aan dat het effectief toegepast werd.

 

Nieuws

Magazine Nursing pikt charter "Ergonomie in de zorg" op!

Nursing, het tijdschrift voor verpleegkundigen, besteedde in haar decembernummer ook aandacht aan het charter van "Ergonomie in de zorg". UZ Gent was de eerste zorginstelling die dit ondertekende. Filip Buckens, ergonoom verpleegkundige bij UZ Gent, lichtte het opzet van het charter toe. Om de...
Read more

Nieuwjaarsontmoeting 30-01-2020

Op 30 januari vond naar jaarlijkse traditie de studiedag "Goede praktijken in ergonomie" plaats, ook wel gekend als de Nieuwjaarsontmoeting. De zaal was weeral goed gevuld met inspirerende sprekers en gepassioneerde leden. Daarnaast werd de Ergonomieprijs 2019 uitgereikt voor goede...
Read more

Max Schoepen wint Ergonomieprijs 2019!

Max Schoepen heeft de Ergonomieprijs 2019 gewonnen met de "Prone Crawl Breast Couch". Dit is een ligtafel voor de bestraling bij borstkanker. Deze ontwikkeling is het resultaat van een onderzoeksteam aan UGent. Momenteel lopen de testen in drie ziekenhuizen. Naast de maatschappelijke relevantie...
Read more

Nieuw VerV bestuur

Op 30/1 vond de Algemene Ledenvergadering van de VerV Ergonomievereniging. Het was een belangrijke editie deze keer, een nieuwe bestuursperiode werd op gang getrapt. Drie nieuwe krachten komen het bestuur versterken zodat de toekomst verzekerd is. Met als thema "verbreden en verdiepen" zullen het...
Read more

Inzendingen Ergonomieprijs 2019

De VerV Ergonomieprijs beloont elk jaar een goede praktijk in ergonomie. In 2019 waren er heel wat mooie ontwerpen, projecten, eindwerken en realisaties op vlak van ergonomie. De inzendingen voor de Ergonomieprijs 2019 kan je hieronder vinden... Wil je meestemmen, ga dan naar deze link. Kandidaten...
Read more

VerV op externe studiedagen

Ergonomie zit in de lift en dat betekent dat het steeds meer op studiedagen wordt geprogrammeerd. VerV werkt hierin samen om sprekers met kennis van zaken af te vaardigen. Hieronder vindt u een overzicht van externe activiteiten waar ergonomie en VerV leden geprogrammeerd staan: 17/09/20: Prenne -...
Read more

Masterclass "nieuwe KIM methodes" - 20/02

OPNIEUW - De eerste succesvolle masterclass rond de nieuwe KIM methodes was snel volzet. Daarom wordt een tweede sessie georganiseerd. Dit zijn basismethodes voor de risicoanalyse ergonomie waarmee elke preventieadviseur aan de slag kan. De bestaande KIM tools zijn verfijnd, vernieuwd en...
Read more

Filmpje praktijkrichtlijn telewerken

Ter gelegenheid van de nationale telewerkdag in september lanceerde VerV zijn consensus rond telewerk. Twee belangrijke basisprincipes stonden daarbij centraal: telewerk is ook beeldschermwerk en ergonomisch werken thuis is een gedeelde verantwoordelijkheid. Na de presentatie van deze principes op...
Read more

Verslag Prenne 53

De Prenne blijft het netwerkevent voor preventieadviseurs, georganiseerd door Prebes. Daarop kan ergonomie uiteraard niet ontbreken en met drie sessie kwamen we ruim aan bod. Ergonomische aspecten van gezonde gebouwen - Brenda Vanmontfort De WELL Building Standard beschrijft 11 criteria van...
Read more

Human Factors NL congres 2019

Op 28 en 29 november hield de Nederlandse ergonomievereniging, Human Factors NL, zijn jaarcongres met als thema "Evolutie, revolutie". Een mix van plenaire keynote speakers en parallelle sessies maakten er een afwisselend en boeiend congres van. Het is altijd inspirerend om eens ergonomie vanuit...
Read more