Eindwerken ergonomie

De eerste lichting van de specialisatie opleiding ergonomie is recent afgerond met de eindwerken ergonomie. Hieronder vind je een korte samenvatting per cursist. De onderwerpen zullen ook aan bod komen tijdens verschillende studiedagen van VerV.

Lieve Vantieghem. Om de risicoanlaysemethode bij Daikin te valideren werd het verband aangetoond met ergonomiegerelateerde arbeidsongevallen, locomotorische ongemak en ziekteverzuim. De principes werden omgezet in ontwerprichtlijnen.

Lara Moucheron. De werkpost platte kar van Colruyt werd geoptimaliseerd door het invoeren van gemende kassa’s en maximum 1u per dag. Daarnaast werd het effect van een hogere platte karen gemeten en goed bevonden.

Astrid Vanseveren. Een nieuwe kassasysteem in Spar winkels werd vergeleken met de vroegere rolband. Op basis van de resultaten konden concrete aanbevelingen gegeven om de kassa verder te optimaliseren.

Ruth Costers. Nieuwe pickpack stations bij TVH werden via een participatieve en oplossingsgerichte aanpak ontworpen. Deze tijdsefficiënte aanpak heeft geleid tot verstelbare platformen voor een optimale werkhoogte en aanvaardbare reikafstanden.

Steven Amandels. Het effect van exoskelets tijdens plaatbewerking werd nagegaan. Tijdens deze statische taak dienden de rugspieren 12% minder hard te werken. Ook de subjectieve ongemakken werden geïnventariseerd.

Karlien Vancauwelaert. Innovatieve kledij kan de fysieke belasting verminderen tijdens het aankleden van de zorgvrager. Magneetsluiting op bestaande kledij toonde minder rugbelasting aan met een behoud van de productiviteit.

Claire Baukens. Om het langdurig zitten aan te pakken, werd het effect van een zit-sta tafelverhoger onderzocht. De zit-, sta- en beweegtijd werd objectief gemeten. Er was een klein, maar positief effect. Subjectief bleek de implementatie niet evident.

Sven Hensen. Bij het uitwerken van een ergonomiebeleid stonden twee topics centraal. Een participatieve aanpak verhoogt de acceptie. Een virtuele risicoanalyse verbetert de communicatie van maatregelen.

Ronny Seyssens. De verschillende stappen tijdens het ontwerp van een wasserij werden overlopen met telkens de rol van de ergonoom ten opzichte van de andere stakeholders. De praktische ervaringen tijdens het ontwerpproces worden gedeeld.

Sean Van den Bril. Een ergonomiebeleid werd in praktijk opgezet. De omvat het organiseren van werkgroepen, risicoanalyses, opleidingen, enz... Pluspunt is dat ergonomie geïntegreerd wordt in een multidisciplinaire aanpak, wat de implementatie vergemakkelijkt.

Edwina Mariën. De de bouw van een nieuwe school zijn er heel wat ergonomie aspecten waarmee rekening dient gehouden te worden in relatie tot nieuwe leerstijlen. Er wordt een overzicht gegeven van gelden normen en praktijkrichtlijnen.

Gert De Clercq. Door de ergonomische belasting van elke werkpost in kaart te brengen, worden de mogelijkheden voor aangepast werk zichtbaar. Dit bevordert een snellere re-integratie en biedt een betere kennis voor de arts.

Hermien Matthijs. Het tillen vanop een pallet werd vergeleken met het tillen op heuphoogte. De houding en spieractiviteit zijn in de tweede situatie duidelijk beter. Er waren wel grote verschillen tussen de proefpersonen onderling.

Lieven Maertens. Het H&T model is een geheugensteuntje voor een goede werkhouding tijdens het verplaatsen van patiënten. Opleiding in de vijf principes Hoogte houding, Traag bewegen, Toe, Topzwaar en Torsie toonden aan dat het effectief toegepast werd.

 

Nieuws

Verslag oefensessie "VerV tool staand werken"

“Staand werk is werk dat in verticale houding op de voeten plaatsvindt, onafhankelijk van de duur en de dynamiek van deze houding”. Om het gezondheidsrisico door staand werk correct in te schatten ontwikkelde de werkgroep industrie van VerV Beroepsvereniging Ergonomie de VerV-tool Staand Werken....
Read more

Webinar "Evidence based ergonomics VUB" - 27/11

Op  de webinar "Evidence based ergonomics" van 27/11/2020 was VUB aan de beurt. Sander De Bock en Renée Govaerts  stelden hun onderzoek voor rond cobots en exoskeletten. De opname is voor leden te zien onder het Login gedeelte. Om de inzetbaarheid van cobots in te schatten, is Renée haar...
Read more

Klaas van Erp wint 10-10-10 campagne wisselwerken!

Tijdens de jaarlijkse 10-10-10-campagne riepen VerV en Gezond Leven op om de hele week te wisselwerken en hiervan een foto te posten op sociale media. Uit alle inzendingen werd Klaas van Erp als winnaar geloot. Hoe toonde hoe hij thuis wisselwerkt en wint een Swopper van Health2Work....
Read more

Hoog tijd voor een telewerkbeleid

In deze Coronaperiode werkt een grote groep mensen al maanden thuis en ook na Corona geven veel werkgevers aan verder te blijven inzetten op systematisch enkele dagen per week thuis te werken. Daarom roept VerV op tot een telewerkbeleid. Dat betekent dat concrete afspraken worden vastgelegd op...
Read more

VerV tool Staand werken

Staand werk is werk dat in verticale houding op de voeten plaatsvindt, onafhankelijk van de duur en de dynamiek van deze houding. Langdurig staand werken is een risico dat in vele sectoren voorkomt, denk maar aan de horeca, retail, gezondheidszorg, logistiek en productie. De gezondheidseffecten...
Read more

Portret Mieke De Bruyne

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan mevr. Mieke De Bruyne, kliniekhoofd aan het UZ Gent en docent endodontologie en ergonomie aan de UGent. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie? 1. Wie ben...
Read more

Kerncijfers ergonomie in België 2020

Van de Belgische werknemers met werkgerelateerde gezondheidsklachten is dit bij 57% te wijten aan lichamelijke klachten. Dat blijkt uit de kerncijfers voor ergonomie in België 2020 van VerV, de Beroepsvereniging voor Ergonomie, gebaseerd op een Europese studie in de 27 lidstaten. De werkgebonden...
Read more

Webinar "Tijd voor een telewerkbeleid"

Op 22 september organiseert de VerV een praktische webinar rond telewerken ter gelegenheid van de nationale telewerkdag. Met het thema "Tijd voor een telewerkbeleid" speelt de webinar in op de huidige situatie van thuiswerken. Veel bureelmedewerkers werken al maanden thuis en voor veel bedrijven...
Read more

Portret Carla Slagmulder

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan mevr. Carla Slagmulder, referentie verpleegkundige ergonomie en Begeleider RIZIV-Patiëntenbespreking-EVD bij het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. Benieuwd naar haar...
Read more

Ergoday zorg - 20/10

De Ergoday zorg 2020 zal de geschiedenis ingaan als een digitale editie. Dat maakte de studiedag er echter niet minder interessant op. De vele praktijkvoorbeelden en concrete toepassingen boden de nodige inspirate en nieuwe ideeën aan de deelnemers. Ondanks de webinar-vorm werd het een interessante...
Read more