CAO 149 over verplicht telewerken bij Corona
De nieuwe CAO 149 legt de principes en het referentiekader omtrent verplicht of aanbevolen telewerk vast voor werkgevers die nog geen afspraken rond telewerk hadden vastgelegd. Zij worden hier nu toe verplicht. Het vrijwillige telewerk blijft geregeld door CAO 85 voor structureel telewerk en de wet op werkbaar en wendbaar werk voor occasioneel telewerk.
De nieuwe CAO bepaalt dat er afspraken worden gemaakt rond onder meer de benodigde apparatuur, bereikbaarheid en onbereikbaarheid. Werknemers moeten worden geïnformeerd over de preventiemaatregelen, onder meer de aanpassing van de werkpost en het gebruik van beeldschermen.
De ergonomievereniging VerV heeft eerder reeds aanbevelingen voor een beleid rond structureel telewerk uitgewerkt. Deze aanbevelingen kunnen ook toegepast worden in het kader van het verplichte of aanbevolen telewerk en geven vanuit ergonomische oogpunt een concrete invulling aan de afspraken die werkgevers moeten maken over telewerk.
Een beleid rond structureel telewerk met aandacht voor ergonomie houdt in dat de werkgever voorziet in:
- concrete afspraken in een schriftelijke overeenkomst (voorbeeld)
- een onkostenvergoeding voor onder meer de benodigde apparatuur
- aankoop van ergonomisch materiaal aan voordelige voorwaarden
- informeren over de ergonomische inrichting van de werkplek thuis
(de brochure Gezond en comfortabel telewerken voor thuiswerkers) - de thuiswerkplek meeneemt in de risicoanalyse beeldschermwerk
- werknemers met vragen of lichamelijke klachten ondersteuen via videoconsult met een ergonoom
Het volledige standpunt van VerV over het opzetten van een beleid rond structureel telewerk met aandacht voor ergonomie kan je nalezen in de brochure Hoog tijd voor een telewerkbeleid.